COM GESTIONAR TANTES HORES AMB FAMÍLIA AQUEST ESTIU?

COM GESTIONAR TANTES HORES AMB FAMÍLIA AQUEST ESTIU?

 

Quan arriba l’estiu, arriba el període on la majoria coincidim amb la família. Quan parlo de família poden ser pares, avis, fills, parelles, …..

 

És un període on els nostres hàbits canvien. Passem d’estar pràcticament tot el dia fora de casa treballant o cuidant a altres, a estar tot el dia junts.

 

A vegades pot ser que en tinguem moltes ganes, però quan portem uns quants dies compartint em puc sentir agobiat o agobiada. On no hi ha espai per allò que m’agrada o m’interessa.

 

Si vaig amb els fills és possible que el que sigui prioritari siguin ells i jo no tingui ni temps de seure una estona amb la meva parella o de gaudir d’una estona de “no fer”.

 

Si vaig amb els pares i són grans potser m’he de dedicar a cuidar-los.

 

Potser tens una altra situació diferent a aquestes que també et fa sentir agobiat o agobiada.

 

Sigui quina sigui la teva situació, cal disposar d’espais per tothom per poder-nos sentir satisfets i plens.

Et suggereixo fer tres espais cada dia:

 

  • Espai per la parella. Potser només cal seure al final del dia i xerrar una estona de com està anant tot, prenent una copeta o un cafè o aigua. El que és important és que ens escoltem i busquem aquest espai.
  • Espai per mi. Demanar un espai. Potser mentre la meva parella s’encarrega dels nens jo puc tenir un temps per mi i quan jo estigui ho pot fer la meva parella. És important que estigui equilibrat. Si ho fa un, ho fa l’altre.
  • Espai per la família. Entregar-me a que l’espai per la família és per gaudir. Si en aquest espai per la família no tinc satisfeta la meva necessitat d’espai propi o de parella,  no el gaudiré

 

És important que puguem buscar aquests tres espais en el dia a dia. Si ho aconseguim estarem en equilibri i l’equilibri ens porta a estar en pau.

 

És possible que si m’esteu llegint digueu: “impossible trobar un espai per mi” o “els pares m’absorbeixen molt”, “la parella s’enfada si faig la meva”, ....

 

Aquests espais cal trobar-los entre la parella i cada parella és un mon. Per això és molt important que:

 

  • Cada dia parleu del que fareu el dia següent i de com i quan fareu servir els espais. I sobretot que ho mantingueu.
  • No espereu que sigui la parella la que prengui la iniciativa. Un dia ho diu un i un dia ho diu l’altre.
  • Comuniqueu a la resta de la família que hi hauran aquests espais i que es respectaran.
  • Si en algun moment estem incòmodes perquè no és possible aconseguir-ho, seiem i ho parlem des del “jo”. Així és com treballem des de la Gestalt. Parlo des del que em passa a mi quan no ho fem, en lloc d’enfadar-me amb els altres i enviar les culpes a fora.

 

Tot això són propostes, no són obligacions. Són propostes que neixen de la meva experiència com a terapeuta Gestalt i com a persona.

 

Jo també necessito trobar aquest equilibri perquè si no el trobo no em sento bé.

 

Espero que us puguin anar bé i que gaudiu molt d’aquestes vacances i dels moments bons que la vida ens dona.

 

I si necessites fer-nos alguna consulta, no ho dubtis i escriu-nos. Et contestarem.

 

 

Montse Monge Gimeno

Terapeuta Gestalt

Consteladora Familiar

Membre de l’equip d’Espai Sistèmic