FORMACIÓ EINES SISTÈMIQUES

Soc la Montse Monge. M’he format en teràpia Gestalt adults i infantil. En constel·lacions Familiars. En Hipnosi Ericksoniana. Eneagrama. Mindfulness.

 

Formo part de l’equip de Carme Tuset i realitzo formació a Espai Sistèmic Humanista.

 

La meva especialització és la teràpia individual aplicant diferents eines, enfocades a la vessant sistèmica.

 

Soc una persona inquieta en quant a formació, en quan a experimentar i descobrir coses noves.

 

Això m’ha portat a donar-me compte que en teràpia cada persona és un mon i com més eines tens més aportes com a terapeuta i més s’emporta el/la client. Cada persona té unes característiques que el/la fan únic o única i és per això que penso que com a terapeutes hem de facilitar que cada sessió de teràpia sigui única també, individual i personalitzada.

 

Va haver-hi un moment en el qual com a terapeuta sentia que faltava alguna cosa dins la teràpia. A vegades ens quedàvem encallats i tenia la sensació que allò que estàvem treballant estava molt bé però que faltava alguna cosa per resoldre.

 

En posar la part sistèmica en les teràpies aporta llum al client, aporta entendre què fa que estigui actuant d’una forma o manera concreta en el present. I des d’aquí podem continuar un treball profund cap al descobriment de l’origen del conflicte o de la incomoditat. Aquí a vegades internament em dic: Vinga ara com un investigador privat. A gaudir de tot allò que anirem trobant. El client dona un pas endavant i posa consciència a allò que està passant.

 

Aquesta és una formació adreçada a totes les persones que treballin en l’ajuda: psicòlegs, terapeutes i altres terapeutes interessats en conèixer diferents eines terapèutiques.

 

En aquesta formació volem dotar als/les assistents, de coneixements teòrics i pràctics per fer-ne ús en teràpia individual.

 

 

PREGUNTES FREQUENTS

 

Què son les eines sistèmiques?

 

Les eines sistèmiques són aquelles que ens faciliten entrar juntament amb el/la client a un mon sistèmic (el sistema familiar) i descobrir allò que està dins meu en el present i que té un origen en el passat.

 

Ajuden a prendre consciència de quins son els aspectes personals i familiars que cal anar modificant per provocar canvis en la vida real i trobar la pau interna.

 

Les eines sistèmiques són un mitjà per acompanyar al/la client a resoldre el conflicte pel qual ve a teràpia.

 

Quines eines sistèmiques hi han?

 

De fet podríem estar parlant de molt diferents eines. Eines que cada terapeuta podria anar descobrint a mida que va treballant. Eines que es poden complementar unes amb altres.

 

Tenim els clics de playmobil, les plantilles, el genograma, el “tapet sistèmic”, les visualitzacions guiades, la cadira calenta, el llenguatge hipnòtic i les frases terapèutiques.

 

En què consisteixen?

Son eines per fer que el client o la client vegin a fora allò que està dins seu en forma de caos, i ho podem endreçar entre tots dos.

 

Per a que les puc utilitzar les eines sistèmiques?

 

Aquestes eines les puc utilitzar per treballar l’ordre dins el sistema familiar. Des de la vessant sistèmica sabem que un desordre en el sistema crea malestar i aquest malestar pot perdurar en el temps. Pot ser de forma conscient o inconscient.

 

Les puc fer servir a teràpia en qualsevol situació de malestar que porti el/la pacient. A vegades tindrà un origen sistèmic i a vegades no i les eines ens serveixen en tots dos casos.

 

Treballem processos emocionals com angoixa, depressió, ansietat... Situacions familiars difícils d’infants, adolescents o adults com malalties, morts, separacions, problemes de parella, problemes d’herències, secrets familiars, ... Temes de salut que són repetitus i que el seu origen és no reconegut. Temes laborals i econòmics. Personals: Autoestima, sexualitat, diferents tipus de bloqueig com de parella, maternitat, creixement personal ...

 

De que em serveixen les eines sistèmiques?

 

Com a client em serveixen per veure i sentir de forma clara què està passant dins meu. Un cop soc capaç de veure-ho, sentir-ho, identificar-ho ho puc començar a treballar des de la meva pròpia responsabilitat. Jo decideixo seguir sent fidel al meu sistema amb allò que em fa mal o jo ho modifico i permeto fer-ho diferent.

 

Aquest treball ens permet alliberar-nos de creences, pensaments, emocions que no ens permeten viure en plenitud i que no ens agraden o no ens fan sentir be. Generalment són patrons que hem après i que ens costa canviar.

 

Si soc una persona que no en sé de sistèmica, les puc utilitzar? Ho puc aprendre si no soc terapeuta?

 

Si ets una persona que no has treballat la sistèmica i et dediques al mon de l’ajuda: Mestre, Educador Social, Psicòleg, Pedagog... sí que pots aprendre-les i fer-les servir.

 

La formació que fem està adreçada sobretot a persones dedicades al mon de l’ajuda com mestres, psicòlegs, professors, psiquiatres, pedagogs, treballadors i educadors socials, advocats, especialistes en mediació familiar....

 

Si no ets terapeuta ni et dediques al mon de l’ajuda NO.

 

Recordem que cal ser molt curosos amb les eines que fem servir, no cal tenir por però si cal tenir molt respecte al nostre treball. Treballem amb persones i estem al seu servei.

 

Es poden fer servir per qualsevol tipus de client?

 

Cada client és un mon i per tal que es pugui realitzar un bon treball terapèutic cal trobar la teràpia, eina o forma de treballar millor per cada client.

Això vol dir que a cada persona li anirà be un tipus de teràpia. És per això que és important disposar de diferents eines que permetin ampliar el treball amb cada pacient.

 

Com ja he comentat abans, cal ser molt curosos. Hi ha pacients que per la seva patologia caldrà que tinguin a banda de procés terapèutic un suport

 

Puc utilitzar les eines sistèmiques per a mirar un assumpte d’algú de la meva família?

 

Si ets terapeuta o et dediques al mon de l’ajuda, si que podries en un moment donat donar una mirada a què està passant en el teu sistema. No obstant nosaltres mateixos sabem enganyar-nos i boicotejar-nos, és per això que aconsello millor buscar un/una company o companya que ho pugui fer.

 

Amb que em pot beneficiar la teràpia individual amb eines sistèmiques?

 

Dons la teràpia amb eines sistèmiques o amb les eines descrites anteriorment em poden beneficiar en adonar-me’n de forma més ràpida d’allò que em costa veure i reconèixer en el meu dia a dia.

 

M’ajuda d’alguna manera a recordar coses que no recordava.

 

Sobretot a posar consciència d’una forma molt més des del sentir-ho i això fa que puguem entendre què ens fa ser com som. Què ens fa actuar com actuem.

 

 

METODOLOGIA

 

És un curs vivencial, on a través de jocs, dinàmiques grupals i practiques es treballaran els diferents continguts. S’introduiran aspectes teòrics a cada mòdul que aniran acompanyats d’exemples pràctics, exercicis i dinàmiques on participaran tots i totes els/les assistents.

 

 

CONTINGUTS I TEMARIS

 • Ordres de l’amor, Ordres de l’ajuda.
 • Genograma familiar. Família origen i familia actual.
 • Actitud terapèutica en sessió individual.
 • Visió sistèmica de la malaltia i/o els símptomes
 • Treball amb polaritats.
 • Treball amb nens i adolescents.
 • Com treballar el nen/nena interior.
 • Com treballar amb parelles.
 • Treball amb somnis
 • Visualitzacions guiades.
 • Pràctiques i Supervisió (es realitzaran sempre amb ninots, “petjades”, cadira buida o cadira calenta, tapet sistèmic i visualitzacions).

GIRONA

 

DATES: 4 dissabtes

 

5 i 12 d'octubre

2 i 9 de novembre 

HORARIS:

de 9:30h a 14 h i

de 15:30 a 20h


PREU: 480€

 • 75 € per reservar la plaça (a descomptar de l'import total)
 • En un únic pagament s'aplica un 5% de descompte
 • Alumnes o exalumnes 5% de descompte addicional

¿Tens el carnet Jove?

Doncs, recorda que tens un descompte d'un 10% en aquesta activitatMONTSERRAT MONGE GIMENO

Teràpia Gestalt Adults i Infantil / Adolescents. Facilitadora de Constel·lacions Familiars. Especialitzada en Constel·lacions Individuals. Formada en Hipnosi Ericksoniana. Formada en Eneagrama. Formada en Mindfulness i Gestió Emocional. Docent de la Formació de Constel·lacions Familiars a Espai Sistèmic i Humanista (Barcelona i Girona).